View Sidebar
Börja tävla i ridsport

Börja tävla i ridsport

Har du någon gång funderat på att börja med en hobby? Eller vill du kanske ta din nuvarande hobby till nästa nivå och göra en mer seriös och professionell satsning? En sport som är på stark frammarsch i Sverige är ridsporten. Några av sportens mest populära grenar kallas för agility och dressyr. Viasat valde bort ridsport under OS till förmån för andra sporter i en redan späckad TV-tablå. Men faktum är att ridsporten växer snabbt i popularitet i Sverige så nu är det hög tid att börja träna för framtida tävlingar.

Nyckeln till framgång är att vara förberedd

Det första du måste tänka på i dina förberedelser för att börja träna och tävla i ridsport är vilken utrustning du behöver. Det är viktigt att du har en certifierad hjälm som sitter bra på huvudet och som går att spänna. Detta är viktigt för din säkerhet och prestation på banan. Vidare måste du ha ett par stövlar av hög kvalitet som är anpassade för de inställningar som du har på sadeln. Sadeln måste passa hästen som du ska träna eller tävla med. All utrustning finns ofta att köpa, med billig frakt, online. Fråga en erfaren ryttare eller en vän om du är osäker på vilken utrustning och vilka märken du ska välja. En stor fördel med hästutrustning är att kvalitén är så pass hög att du sällan kommer att behöva köpa ny utrustning. Därför kan du se detta som en investering för framtiden som du dessutom kommer att få stor glädje av under tiden.borja-tavla-i-ridsport-2

När du har den utrustning som du behöver kan du börja planeringen av utförandet i din tävlan. Du blir bedömd på en mängd områden när du tävlar i agility och dressyr. De kan vara stabilitet, innovation, snabbhet, eller vilken svårighetsgrad du valt på din rutin. Om du har en häst som kan hoppa högt kan du utnyttja detta genom att välja en rutin med höga hopp och utmanande hinder. Om din häst är snabb och smidig kan du utforma din rutin med snabba vändningar, rappa kommandon och ett högt tempo. Olika ryttare har olika strategier. Sporten utvecklas ständigt och ryktet säger att ridsport med riddare kan bli ny OS-gren. Man kan dock spekulera kring sannolikheten att detta kommer att ske då IOK generellt sett är relativt restriktiva när det gäller att göra större förändringar i utbudet av sporter i ett OS. Men det skulle vara ett lyft för hela ridsporten.

Leave a reply