View Sidebar
Paddock och stall

Paddock och stall

På en hästgård finns det ofta både paddock och stall. I paddocken kan man både låta hästen gå lös och titta, eller så kan man bedriva olika träningar där. I stallet, som är hästarnas hem, kan det se ut på lite olika sätt. Om man är intresserad av att stalla upp en häst i ett stall är det bra att kontrollera hur ridmöjligheter ser ut och om det finns ett trivsamt och säkert stall där både häst och ryttare trivs. Det är en fördel om det finns flera möjligheter att träna sin häst, och det är också ett krav att det finns boxar och hagar som är lämpliga för hästarna. Många hästägares dröm är att ha sin egen hästgård med stall och ridbanor och det behöver inte vara helt omöjligt att kunna skaffa detta. Ett stall behöver inte vara stort och lyxigt och som paddock går det ofta bra att ha en del av en hage eller liknande till en början.

Vad kan man göra i paddocken?

Beroende på hur stor paddock man har kan man utföra flera olika sorters träningar i den. Många väljer att rida i paddocken, och vanligen är det olika dressyrövningar eller hoppning som tränas. Om man har en stor paddock kan man dock också träna sportkörning med häst och vagn i den. Det är en mer allsidig träning. Dessutom kan det vara bra att köra in sin häst. Om man har en egen hästgård kan hästen då hjälpa till med flera sysslor. Man kan till exempel använda den för att hämta ved i skogen, eller för att ploga omkring gården. Paddocken kan också användas som tillfällig hage. Har man en grusbelagd paddock kan den eller en del av den användas som sjukhage eller liknande om man har en häst som av någon anledning inte ska eller får äta så mycket gräs. Paddocken kan också användas om man vill löshoppa sin häst eller om man vill longera hästen. Det kan till exempel vara bra om man vill undersöka en häst vid en hälta eller efter en hälta.

Hur bör stallet se ut?

Ett bra stall ska vara säkert och trivsamt både för hästar och människor. Det kan vara byggt på flera olika sätt men det är en fördel om de finns stora och ljusa boxar med bra underlag. mursten är bra och snyggt och det kan användas för att dela av boxar eller för att dela av en del av stallet från en annan. Murstenen är hållbar och enkel att hålla ren. Dessutom tål en bra murad vägg också en hårdare hästspark. Stallet bör ha en avskild foderkammare så att en eventuell lös häst inte kan koma åt fodret. Stallet bör också ha en sadelkammare som gärna får vara uppvärmd så att läder och liknande inte tar skada av kyla eller fukt. Det är också en fördel om det finns en bra och plan yta där man kan binda upp hästen. Där kan man till exempel rykta, sadla, tränsa och mycket annat. Om hovslagaren eller veterinären behöver besöka stallet är detta också ofta mycket omtyckt.

Leave a reply