View Sidebar
Utrustning för hästsport

Utrustning för hästsport

För att utöva hästsport och ridning krävs mycket utrustning. Det är inte bara ryttaren som ska ha utrustning utan även hästen. Ryttaren behöver säkerhetsutrustning som hjälm och skor med klack, medan hästen behöver sadel och träns för att kunna bli riden. Listan med utrustning som finns kan göras lång och den utrustning som är vanligast nämns här.

Utrustning för ryttaren

För att en ryttare ska kunna sitta säkert på en häst är det allra viktigaste en godkänd ridhjälm. Vid tävling som sker under Svenska Ridsportförbundet krävs att ridhjälmen har en VG-1-märkning för att vara godkänd. Ryttare som är under 18 år och deltar i hopptävlingar behöver dessutom ha en godkänd säkerhetsväst. En säkerhetsväst behöver passas ut för att ge optimalt skydd. Ryttare som inte deltar i hopptävlingar kan välja att rida med väst för att ha högre säkerhet om de skulle ramla av.

Ridskor och ridstövlar är försedda med en klack för att förhindra att ryttarens fot åker genom stigbygeln.

Utrustning för hästen

När en häst ska brukas för ridsport krävs först och främst att den har sadel och träns. Sadeln är det som ryttaren sitter på och den är försedd med annan utrustning för att göra det enklare att rida. Med en sadelgjord går det att få sadeln att ligga på plats på hästen. Sadelgjorden spänns runt hästens mage. För att ryttaren lättare ska kunna sitta på hästen har sadlar stigbyglar.

Tränset sitter över hästens huvud och oftast är de försedda med ett bett som ska vara i hästens mun. Från bettet går sedan tyglarna som ryttaren håller i och som gör det möjligt att styra hästen.

Förutom sadel och träns finns det även skyddsutrustning för hästens ben och hovar.

Det här är den utrustning som behövs för att kunna rida hästen.

I stall och hage behöver hästen annan utrustning. Alla hästar leds i grimma och grimskaft vilket de flesta hästar har minst en av varje.

Idag är det många hästar som förses med täcken för att skydda mot kyla på vintern och insekter på sommaren. En häst kan ha täcken för många olika ändamål:

  • Vintertäcken för att hålla hästen varm.
  • Regntäcken för att skydda mot väta.
  • Insektstäcken för att skydda mot insekter sommartid.
  • Svettäcken för att hästen ska torka snabbare efter träning.

Förvaring och försäkring av hästutrustning

På senare år har det blivit väldigt vanligt med sadelstölder runt om i landet. Hästägare bör därför se över hur de förvarar utrustningen till hästarna. Hästutrustning är väldigt dyrt och en sadel kan kosta uppemot 40 000:- ny vilket kräver en bra förvaringsplats med lås. Lämplig förvaring kan till exempel vara att hyra ett förråd i Uppsala om utrustningen inte ska användas regelbundet under en period.

Det kan också vara läge att se över sin hemförsäkring och göra ett tillägg för utrustningen till hästen. Oftast täcks inte sadelstöld av den vanliga försäkringen.

Leave a reply