View Sidebar
Körning

Körning

När de flesta hör ordet hästsport tänker de på hoppning, dressyr och liknande. Men en gren som många glömmer bort är faktiskt körning. Man kan tävla i körning på flera olika sätt och med olika antal hästar. Sverige är ett land som har många duktiga tävlande i körning. I Sverige är det vanligt att man tävlar i brukskörning, där hästen ska orka dra tunga laster, gå igenom trånga portar och liknande. Man kan också tävla i parkörning av olika slag där man kör 2, 4, 6, 8 eller fler hästar så bra som möjligt genom en hinderbana. Det finns också en gren som handlar om att ekipaget ska ta sig igenom en bana av koner så fort som möjligt. På varje kon ligger en tennisboll och det är upp till ekipaget att se till att inte denna tennisboll ramlar ner. Om bollen ramlar ner från konen får ekipaget minuspoäng och tidstillägg.

Var kan man lära sig mer om körning?

För dem som är intresserade av att lära sig mer om körning finns det många sätt att hitta information. På Svenska Ridsport Förbundets hemsida kan du läsa mer om de olika grenarna och du kan också få information om var det finns en ridskola nära dig. Om du vill börja med körning och inte har en egen häst är det ofta bra att kontakta en ridskola och höra om de erbjuder några kurser i körning. Ibland har man också turen att bo nära ett stall där kuskar kör sina hästar och då kan man ofta få hjälp av dem som är aktiva och kanske finns även möjligheten att få provköra deras hästar. Om man har en egen häst kan man börja köra in denna oavsett hästen ålder så länge den är frisk. I stort sett alla hästar går att köra. Kraftigare hästraser går dessutom träna denna till att dra mycket tunga laster och då kan man tävla i brukskörning med tungt last – en gren som inte många tävlar i nu för tiden.

Att tävla i körning

För dem som vill tävla i körning finns det en hel del att tänka på, det behövs till exempel en bana att träna på. klicka här för att få reda på mer om olika sorters virke som kan behövas för att bygga olika hindertyper. Kortfattat går det säga att det är precis som att tävla och träna andra grenar inom ridsport förutom att vagnar och sele behövs istället för sadel och träns. Själva körtävlingen går sedan till som så att hästen måste värmas upp innan tävlingen börjar. Därefter är det dags att gå tävlingsbanan och eventuellt se några tidigare tävlande innan det är dags att sela det egna ekipaget och spänna hästarna framför vagnen. Sedan är det dags att köra banan. Har det gått riktigt bra kanske man får vänta till tävlingsdagens slut för att invänta prisutdelningen och då ta emot en pokal, rosett och andra priser. Det är en riktigt rolig tävlingsform som fler borde upptäcka tjusningen med.

Leave a reply