View Sidebar
Tävla i westernridning

Tävla i westernridning

Varför inte börja med westernridning? Det är roligt både för dig och hästen och om du vill tävla så finns det 15 olika tävlingsgrenar! Säkert någon eller några som passar dig och din häst. Att rida western är annorlunda. Sadeln är annorlunda, större och oftast tyngre, men den är gjord för den som skall tillbringa många timmar åt gången i den. Ridstilen är annorlunda, raka avslappnade ben i stället för den benvinklade engelska stilen. Även här är det bekvämligheten som avgjort. Tekniken är annorlunda, i stället för att styra hästen med tyglarna, håller man dem lösa och styr i första hand med kroppsvikten.

Att välja häst

När man skall skaffa en häst som nybörjare inom westernridning, faller blickarna vanligtvis och gärna mot quarter eller painthästar och visst, det kan ha sina fördelar med de raserna, speciellt inom boskapsgrenarna, men är inte alls tvunget. Dessutom är de ofta dyra. En häst som är upplärd inom dressyr har oftast lätt att lära om till westernstil och ger garanterat snabbare och bättre resultat inom fyra av de fem så kallade ridgrenarna där just dressyr och mönster är de viktigaste bedömningskriterierna. Faktiskt används flera olika hästraser inom svensk westernridning. Inte minst arabhästarna har visat sig vara väl lämpade för många av tävlingsgrenarna.

Westernridning för vem

Westernridning passar faktiskt alla, både som tävlings- och ridform. Eftersom ridteknik bygger på ett avslappnat samarbete mellan häst och ryttare och det i huvudsak är hästens villkor som gäller, trivs de flesta hästar med det. Faktiskt att just samspelet mellan ryttare och häst är en viktig bedömningspunkt inom alla tävlingsgrenarna. Förutom barn och ungdomsklasser, tävlar alla, män som kvinnor, amatörer som proffs, på lika villkor. Det är inte bara ridstilen som är mer avslappnad inom westernridning hela attityden till ryttare, häst och hästägare är mera avslappnad. Därför passar westernridning även utmärkt för den som vill sluta inom annan ridsport, men vill ha kvar sin samvaro med hästen.

Leave a reply