View Sidebar
Trav – en miljardindustri

Trav – en miljardindustri

 

Ingen hästsport anordnar lika många återkommande evenemang som travsporten. Faktum är att det finns ett travarrangemang att titta på nästan varje dag – och i stort sett alla större travlopp är direktsända i någon tv-kanal. Oavsett om det rör sig om lunchtrav direkt i en stor kanal som TV4 eller om det är en mindre webbkanal som sänder loppet finns det tusentals intresserade tittare som varje dag väljer att se ett lopp med travande hästar. Samma sak gäller för andra länder. Det gör sammantaget trav till en miljardindustri när det kommer till omsättning och intresset är stort över hela landet.

1200px-varenneAnledningen till att det finns så mycket pengar i sporten är förstås att travlopp är ett populärt spelobjekt. I Sverige finns det endast ett bolag som får erbjuda spel på trav, och det handlar om ATG, ett dotterbolag till statliga Svenska Spel. Därför finns det spelbutiker utplacerade runt om i Sverige där tv-skärmar och spelkuponger har gjorts tillgängliga för enklare spel på trav. Genom att titta på loppet direkt på skärmar skapas en spännande upplevelse för såväl spelare som vanliga tittare. ATG erbjuder spel som exempelvis Dagens Dubbel och V75. Tack vare det stora antalet spelare uppgår de potentiella vinsterna inte sällan till miljonbelopp.

Trav arrangeras även i mindre skala. I Sverige finns det inte mindre än 33 travbanor – och många av dem står värd för ungdomar som vill prova på sporten på egen hand. Både nybörjare och mer erfarna talanger har möjlighet att prova på trav bakom hästar som har varit med länge och bjuder på en hisnande åk-upplevelse. För de allra bästa talangerna finns det möjlighet att ställa upp i arrangemang som ungdoms-SM. Dessa tävlingar lockar ofta tusentals människor. Om du ska arrangera ett stort arrangemang inom trav eller någon annan sport kan det vara bra att investera i toalettstolar så att det finns goda möjligheter för besökare att uträtta sina behov.

Även utomlands är intresset för trav stort. Det märks inte minst i loppen som exempelvis Prix d’Amerique. Det är ett travlopp som går av stapeln i Paris i januari varje år och som brukar ses som ett av de mest prestigefyllda travloppen i hela världen.

Leave a reply